פיזיותרפיה לרצפת האגן – מדוע חיזוק האזור חשוב במיוחד לנשים

פיזיותרפיה לרצפת האגן - מדוע חיזוק האזור חשוב במיוחד לנשים

מה הגורמים לבעיות ומה הפתרונות?

הפרעות ברצפת האגן יכולות להוביל לפגיעה קשה מאוד באיכות חייהן של הנשים וגם בתפקוד היום יומי שלהן. הפרעות אלו עלולות להוביל לקושי בהתמדה במקום עבודה, לקיחת חלק מפעילויות חברתיות, פגיעה בזוגיות, הערכה עצמית ופגיעה מאוד קשה בתדמית הגוף של האישה. בעיות אלו יכולות להופיע גם בגיל, יחסית צעיר, בילדות, נערות ונשים אחרי לידה. בגלל הנושא הרגיש שנוגע לאזור מאוד אינטימי בגוף, חלק ניכר מהנשים לא חשות בנח לשוחח על הנושא ולא פונות לעזרה. מה שיכל להוביל לבעיות נפשיות שמתהוות עם השנים, כי נשים אלו לא פונות לטיפול וחלקן הגדול גם לא מודעות לאפשרויות הרבות לטיפול בבעיה וסוחבות את הבעיה והבושה שנים רבות. כל זה ניתן לפתור בעזרת פיזיותרפיה לרצפת האגן, למה בעצם זה חשוב?

מאחר ולרצפת האגן תפקידים חשובים כגון: שמירה על מנח נכון של כל איברי האגן בזמן פעילות, הפעלת רפלקסים שנותנים לנו את היכולת לשלוט על הצרכים ולרוקנם בזמן מתאים, סגירת הסוגרים גם אם משתעלים או צוחקים (מה שלרוב מוביל לבריכת שתן) וגם לתפקידים הקשורים בתפקוד מיני תקין הכולל את הגעת האישה לאורגזמה וגם ללידה בלי סיבוכים.

רצפת האגן נמצאת בין רגלינו, באזור המוצנע ומורכבת מכלי דם, רקמות חיבור, עצבים וגם שרירים שדואגים ליצירת ערסל מגן, בחלקו התחתון של האגן. ערסל זה נמצא ממש מתחת לכל הסוגרים של האישה, שלפוחית השתן, הרחם, פי הטבעת ואם לא תהיה תחזוקה בריאה לרצפת האגן, זה עלול לפגוע בכל תפקודם התקין של המערכות הנמצאות מעליה.

רצפת האגן גם מושפעת מקושי בהתרוקנות שגורר את הצורך בלחץ ארוך בשירותים. מצב זה מחריף את גורמי הסיכון לצניחת רצפת האגן ואף פוגע בעצבים המעצבבים שלה. עצבים שנפגעו ברצפת האגן יכולים לגרום לחוסר איזון בין השרירים השונים ולפגיעה גם בתפקוד התקין של כלל המערכות באזור זה.

שרירי רצפת האגן חבויים הם. נשים רבות לא מודעות לכמות השרירים החבויים במקומות המצונעים, האינטימיים שלהם וחשוב מאוד להכירם ולא להזניח אותם.

לאחר אימון ספורט, אנחנו תמיד נרגיש בכאבם של שרירים שלא ידענו שהם פעילים ואף יכולים לכאוב. את שרירי רצפת האגן, רוב הנשים לא מכירות בכלל ולא מודעות לחשיבותם מילדות ועד זיקנה. פעולות ספורטיביות, שיורחבו בהמשך, הן בגדר מתנה לכל אישה להמשך פעילות תקינה של האזור התחתון והמוצנע שלה.

רוצה לחזק את רצפת האגן?

מכל מה שקיים ברצפת האגן, יש לאישה שליטה על מערכת השרירים. כיווץ והרפייה, גורם לפעולת שרירים תקינה. זיהוי הפעולה הוא לאו דווקא פעולה קלה, מאחר ומדובר כאן באזור המוצנע וכיווץ השרירים לא מגיע לידי ביטוי חיצוני. בנוסף לכך, רוב הנשים לא בהכרח יבינו את ההסבר התאורטי ובמקום לכווץ, יפעלו הפוך וידחפו לכיוון השני, החוצה.

כדי לבצע את הפעולה באופן נכון, יש להבין שמדובר בפעולה מאוד עדינה וקטנה, מבוססת על תרגילי קגל. התרגיל מתחיל בעצימת עיניים, דימיון מודרך של שרירי רצפת האגן, ממוקד לכיוון השרירים הסובבים את הסוגרים. הפעולה היא סגירה או לחילופין כיוון השרירים מסביב לסוגרים והרפיה. תוך כדי תהליך בו האישה מדמיינת כי היא מושכת מעלה את כל רצפת האגן. יש לבצע זאת בתנועות עדינות וקטנות שכן, תנועות חזקות עלולות להוביל לכיוון שרירים נוספים בישבן ובירכיים.

הפעולה היא בעצם, היפוך פעולת השחרור שיכולים להרגיש בזמן שיש עצירות או בשלבים מתקדמים בלידה. שאיפת האוויר ולחיצה כלפי מטה, בעצם פוגעת ברצפת האגן. רצוי להמנע מפעולה זו כמה שיותר.

חיזוק רצפת האגן, הוא בעצם סשן חזרתי של כיווץ, שחרור ושוב אותה פעולה, בקצב סדיר. לדוגמא: לאחר זיהוי היכולת להחזיק למשך מספר שניות, לשחרר ולתת מנוחה של מספר שניות ושוב לחזור על הפעולה כשמונה עד עשר פעמים. את הקצב של הפעולה והרגיעה יש לבצע באופן זהה, עם אותו פרק זמן מנוחה בין תרגיל לתרגיל. לאחר שבוצעה סדרה של פעולה בת שלוש שניות כיווץ, יש להעלות זאת לחמש שניות ולבצע את התרגיל מספר פעמים במשך היום, לפחות פעמיים או שלוש כשכל סדרה כוללת לפחות, עשרה כיווצים ארוכים לפי היכולת. יש גם את הצורך להעלות בעוצמת הכיווץ ועם הזמן לתרגל כיווצים חזקים וקצרים.

אם מרגישים כי השרירים התעייפו מהר ואין כבר את היכולת לחוש את הכיווץ, יש להרפות, להגדיל את זמן המנוחה ולהפחית מאורך הזמן של הכיווץ. לאחר הזיהוי כי הגוף מתעייף מהר, רצוי לבצע יותר חזרות ביום אך הסדרה צריכה להיות קצרה יותר, עד שהשרירים יתחזקו ורק אז ניתן להאריך את זמן פעולת הכיווץ.

אחד היתרונות הכי משמעותיים של חיזוק רצפת האגן, הוא שאין צורך במקום מיוחד לביצוע סדרת הפעולות ואפשר לעשות זאת איפה שתרצו, מתי שתרצו ולאף אחד לא יהיה מושג שזה מה שמתרחש בגופכן כרגע.

אולי יעניין אתכם גם – 

כאבי גב תחתון – אתם תופתעו לגלות כמה שזה עוזר הכירו את הכירופרקטיקה

רצפת האגן במהלך הריון ולידה

האישה חווה לא מעט שינויים הורמונליים ופיזיים במהלך ההריון. השינויים המופעלים במרכז הכובד, יוצרים לחץ יתר על רצפת האגן ושלפוחית השתן, מה שמוליד את הטחורים ואת הצורך במתן שתן בפרקי זמן קצרים. כמו כן, השינויים ההורמונליים סמוך ללידה, משפיעים על יציבות המפרקים, מתח רב בשרירים והרצועות ועלולים לפגוע ברצפת האגן. בלידה רגילה או כשמה נרתיקית, כל פעולת הדחיפה והלחיצות, חתך יזום של הרופא להרחבת הפתח, תינוק בעל ראש גדול או לידה מרובת עוברים, כל אלו מגדילים את הסיכוי ללא מעט בעיות ברצפת האגן ולכן חשוב מאוד לטפל ברצפת האגן לאחר הלידה. אי בדיקה וטיפול ברצפת האגן לאחר לידה, עלול לקבע את הבעיות שנוצרו כתוצאה מהעומס על האיזור והלידה עצמה ותוביל לנזקים פיזיולוגיים שיובילו לצניחת אברי המין, דליפות שתן או צואה, או גם וגם וקושי רב בהתרוקנות. זה יכול גם להוביל עם השניים ללא מעט כאבים ברצפת האגן ובגב תחתון.

פיזיותרפיה לרצפת האגן – תרומתו של הטיפול בשיקום האזור

טיפולי הפיזיותרפיה לרצפת האגן הוכח כיעיל, הוא משלב איבחון הכולל היכרות עם האישה והבנת כל הגורמים העלולים להשפיע על רצפת האגן, אורח חיים, ההריונות והלידות וגם מחלות רקע, אם יש חלילה.

לאחר תשאול האישה, תתבצע גם בדיקה פנימית שתכלל הכנסת אלקטרודה אל הנרתיק או לפי הטבעת שתבדוק את מידת הפעילות החשמלית בשרירים בזמן כיווצם.

מאחר וקשה לזהות את שרירי רצפת האגן, יש גם קושי בזיהו אפקטיביות התנועה לחיזוקם. בעזרת הפיזיותרפיה, ניתן לעקוב אחריהם ולשפר מיומנויות.

הפיזיותרפיה הכוללת את הבדיקה הפנימית, כוללת בתוכה גם את האולטרסאונד שמראה את מידת התנועה בשרירים והוא גם עדיף לבדיקה אצל ילדים ומטופלים שבדיקת האלקטרודה, שלמרות שאינה כרוכה בכאב, היא עדיין לא נעימה והאולטרסאונד הוא תחליף מעולה לבדיקת פעולת השרירים שיכולה להעיד על כח.

פיזיותרפיה לרצפת האגן – טיפול ידני על ידי מומחה 

הפיזיותרפיסט, ישתמש גם בטיפול ידני, לאו דווקא פנימי, אלא לשם טיפול בכאבי הגב, הישבן, הבטן והירכיים תוך כדי שימוש בטכניקות שרכש. הוא מלמד את המטופלת איך לתרגל נכון ואיך לבצע את אותן הפעולות בבית.

בטיפול פיזיותרפיסטי יש חשיבות מאוד גדולה לבניית תכנית תרגול ביתית ולרוב גם ישולבו אביזרי עזר שונים כגון משקולות נרתיקיות וגם טכנולוגית "אגן בריא". "אקן בריא" הוא פלא טכנולוגי לחיזוק שרירי רצפת האגן. במכשיר אחד ריכזו גם את שיטת קיגל, שיטת פאולה, פיזיותרפיה וטיפול חשמלי לרצפת האגן. הפלא הטכנולוגי הזה גם מעניק משוב מיידי – ביו-פידבק שנותן למשתמשת יכולת לראות במו עיניה את שיפור מצבה.

המכשיר עונה על הצורך לאתגר את שרירי רצפת האגן, לעלות את דרגת המאמץ ולהגיע לתוצאות בקצב הנכון לאישה. הטכנולוגיה מותאמת לבית וקלה לשימוש. "אגן בריא" היא מערכת שמוטמעת לתוך סוג של מושב המחובר ישירות למסך הסלולארי והפעולה הנדרשת היא, לשבת עליו בנוחות עם לבוש והחיישנים הממוקמים על המושב מעניקים למשתמשת את האינפורמציה הויזואלית על איכות התרגול ומצב שרירי רצפת האגן שלה.

הנחיות מתקבלות ישירות למסך הסלולארי ומתוך זה מתורגמות גם דרגות שונות של קושי לסוג של "משחק" שאם מצליחים לעבור דרגת קושי מסויימת, משמע יש ניצחון במשחק. ניתן לראות במכשיר זה, גם את ההתקדמות בחיזוק שרירי רצפת האגן, מעקב על כמות התרגול ואת השיפור שיוביל לתפקוד רגיל.

רוצים לדעת עוד על פיזיותרפיה רצפת האגן – צרו קשר עם פיזיותרפיסט מוסמך – 

שיתוף:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מעבר בין נושאים

מאמרים נוספים

איך עובד טיפול בסוכרת מבוגרים?

 פוסט זה בבלוג נועד לספק מדריך מקיף לתחילת המסע הטיפולי בסוכרת מבוגרים. נעמיק בייעוץ הראשוני, שינויים באורח החיים, אפשרויות הטיפול התרופתי וחשיבות המעקב והמעקב השוטפים.

סוכרת סוג 1 תוחלת חיים

סקירה זו מציגה ניתוח מקיף של תוחלת החיים של אנשים עם סוכרת סוג 1. היא מתמקדת בגורמים המשפיעים על אריכות ימים, בתפקיד ההתקדמות הרפואית בשיפור