שלום לכולם,
אני יוגב לזר, פיזיותרפיסט מוסמך עם יותר מ-9 שנות ניסיון, ואני עובד בקליניקה שלי בפתח תקווה, שם אני מטפל בכאבי גב, שיקום עמוד השדרה ובעיות אורתופדיות לא פשוטות. אחד הדברים שאני נתקל בהם הכי הרבה אצל מטופלים הוא פריצת דיסק או בלט דיסק – ולצד זה, המון בלבול וחששות שמגיעים עם האבחנה הזו. אם שמעתם מהרופא ש"יש לכם פריצת דיסק" ואתם תוהים מה עושים עכשיו, מה מותר ומה אסור, ואיך בכלל מתמודדים עם זה – כתבתי את המאמר הזה בדיוק בשבילכם.
בין כל שתי חוליות בעמוד השדרה שלנו יושב דיסק – מעין כרית סחוסית ששומרת על גמישות וסופגת זעזועים. כשהדיסק הזה נשחק, נלחץ או נקרע, החומר שבתוכו יכול לבלוט החוצה – זה נקרא בלט דיסק. במקרים חמורים יותר, החומר ממש פורץ דרך השכבה החיצונית ולוחץ על עצב קרוב – וזו פריצת דיסק.
זה קורה בעיקר בגב התחתון, אבל לפעמים גם בצוואר או בגב העליון. התסמינים יכולים להיות:
שמעו טוב – רק מעט מאוד אנשים עם פריצת דיסק באמת צריכים ניתוח. ברוב המקרים, הגוף מסוגל להתמודד עם הפריצה בעצמו ולספוג אותה עם הזמן, בתנאי שנותנים לו את התמיכה הנכונה. ופה בדיוק אני נכנס לתמונה עם פיזיותרפיה.
אני לא "מחזיר את הדיסק למקום" (זה לא ממש אפשרי), אבל אני כן עוזר לגוף להתאושש בדרכים אחרות:
שאלה ששואלים אותי כמעט כל יום. בלט דיסק זה כשהדיסק בולט אבל לא נקרע לגמרי. פריצת דיסק זה כשהחומר שבתוכו ממש יוצא החוצה ולוחץ על עצב. ההבדל העיקרי הוא בעוצמת התסמינים, אבל הטיפול די דומה – הכל תלוי איך הגוף שלכם מגיב.
זה משתנה מאדם לאדם. יש כאלה שמרגישים הקלה תוך שבועיים עם תרגול נכון. אחרים, במיוחד אם הכאב נמשך הרבה זמן לפני שהגיעו אליי, צריכים חודשיים-שלושה של עבודה עקבית. מה שחשוב זה להתחיל ולא להתעלם – ככל שמטפלים מוקדם יותר, כך הסיכוי להחלמה מהירה גדל.
יש מקרים נדירים שבהם אני מפנה לבדיקה נוספת:
אלה סימנים שצריך לבדוק לעומק, אבל הם ממש לא שכיחים.
אם גיליתם שיש לכם פריצת דיסק או בלט דיסק, אין סיבה להילחץ. עם פיזיותרפיה ממוקדת שמותאמת בדיוק לכם, אפשר להפחית את הכאב, לחזק את הגוף, ולחזור לשגרה – בלי ניתוח ובלי להסתמך על משככי כאבים.