תזונה ברפואה הסינית הדרך לאורך חיים בריא יותר

תזונה ברפואה הסינית הדרך לאורך חיים בריא יותר

לפני שנדבר על תזונה על פי הרפואה הסינית תחילה נבין את המקור המילה הרפואה הסינית יסודותיה נתנו עוד מלפני 5000 שנה. אברי הגוף שלנו משפיעים אחד על השני וגם מושפעים אחד מהשני בריאות האדם נבנתה מתזונתו מהסביבה מעונות השנה ומהרגלים שונים אשר רוכש במהלך חייו.

לפי הרפואה הסינית בגוף האדם יש מערכת אשר נקראת מרידיאנים אלה הם ערוצי אנרגיה שונים שבהם קיים זרימת הצ'י זוהי אנרגיה אשר מפעילה את גוף האדם והאדם מקבל את זה עוד מפני שנולד עוד בהיותו עובר. כשהצ'י הוא חזק הוא זורם ללא הפרעות כלל וכך נחשב האדם לבריא וחזק. בכדי להמשיך לחזק את הצ'י הקיים בגופנו זה דורש מהאדם לנהל אורך חיים בריא, מה שכולל פעילות גופנית נשימות נכונות אוויר צלול וכמובן תזונה.

קיים ברפואה הסינית מושג נוסף אשר מתייחס דווקא לדם אשר זורם בגוף במקביל לצ'י הוא גם נוצר מהמזון אותו האדם אוכל. לחות והליחה הם חלק מנוזלי הגוף ולכן הם מאוד חשובים לתפקוד הגוף כמובן שעודף לחות וליחה גורם לתופעות שונות כגון צבירת נוזלים ומגוון מחלות כגון מחלות בדרכי הנשימה שתן בעיות עור קשיי ריכוז כאבי ראש והשמנה.

 ברפואה הסינית יש חמישה אלמנטים שהם עץ אש אדמה מתכת ומים לכל אלמנט כזה יש איבר בגוף שקשור וצבע משויך אליו

תזונה ברפואה הסינית  –

לפי הרפואה הסינית מזון זהו אחד מכלי הריפוי הכי טובים לגוף שלנו, התזונה שלנו היא הבסיס העיקרי ליצירת צ'י ודם התזונה משפיעה על הגוף ועל היכולת של הגוף לתפקד בצורה טובה ותקינה. הרפואה הסינית מתייחסת למרכיבי המזון בארבע מישורים הטמפרטורה הצבע טעם ועונות השנה.

הטמפרטורה בתזונה על פי הרפואה הסינית –

לפי הרפואה הסינית לכל מזון יש טמפרטורה משלו חם, קר, או ניטרלי בחירת המזון לפי הטמפרטורה מתבצעת לפי אבחון של המטופל אם המטופל סובל מתופעות קור כמובן שמומלץ עבורו מאכלים חמימים וכך גם ההפך עם חום. על מנת להפוך כל אכל קר לחמים יותר אפשר להוסיף תבלינים כמו ג'ינג'ר קינמון צ'ילי הל ופלפל שחור.

צבע בתזונה על פי הרפואה הסינית –

לכל איבר יש צבע משלו אכילת מזון בצבע מתאים יכול לחזק את האיבר למשל אדום משויך ללב ולכן מאכלים כמו סלק עגבנייה עדשים אדומות יחזקו את הלב ואף עשויות לפתור בעיות בדפיקות לב בעיות שינה חוסר שמחה ועוד.

צבע הכתום והצהוב משויכים בעיקר לקיבה ולטחול מגוון הירקות כמו גזר דלעת בטטה חומוס אפונה צהובה בהחלט יכולים לפתור חולשה שקשורה לקיבה כגון בעיות עיקול השמנה עייפות.

הצבע הלבן משויך בעיקר לריאות שלנו ולכן מאכלים כמו שום בצל שעועית לבנה מטפלים בעיקר בחולשה בריאות מה שמתבטא בנשימה בעיות עור ועוד.

שחור הוא צבע המשויך לכליות ומאכלים שחורים כמו שעועית שחורה עדשים שחורות ושמשום שחור בהחלט יחזקו את הכליות ויסייע בעיקר להעלמת כאבי גב תחתון כאבי ברכיים והשתנה מרובה.

ירוק הוא הצבע שקשור לכבד, ברוקלי עלים ירוקים שעועית מש שעועית ירוקה אפונה ירוקה יכולים לעזור להסדרת חוסר איזון בכבד ובנטייה לעצבנות יתר חוסר סבלנות בעיות במחזור וכאבי גב. ירקות עם עלים ירוקים כהים כגון מנגולד וקייל מאזנים את הכבד וגם את הדם. 

לכל איבר על פי הרפואה הסינית קיים גם טעם שאליו איבר משויך – 

חריף – משויך לריאות ומעי גס ומשמש בעיקר בטיפול בהתקררות מה שאכן גורם להזעה להלן דוגמאות למזון חריף בצל, בצל ירוק, כרישה קינמון לפת קולרבי ג'ינג'ר.

מתוק – משויך לטחול וקיבה כשמדברים על טעם מתוק ברפואה הסינית ל בהכרח הכוונה לשוקולד וממתקים יש המון מאכלים אשר ניתנים במתיקות שלהם כמו אורז שיבולת שועל דוחן גריסי פנינה בטטה גזר דלעת שקדים תמרים תפוחי עץ הירקות המתוקים בהחלט מחזקים את הצ'י. 

חמוץ – מתקשר בעיקר לכבד על פי הרפואה הסינית הוא אחראי על זרימת הצ'י בגוף וכאשר הצ'י פועל באופן סדיר אין כאבים או שהכאב נעלם. בעיות מחזור או תסמונת קדם וסתית מחזור לא סדיר דימומים כבדים ועוד. בנוסף כעס אגרסיביות התמרמרות חוסר סבלנות התנהגות אימפולסיבית גם הם מיוחסים לתפקוד לא סדיר בכבד ומה שיעזור זה לימון חומץ ומזון חמוץ.

הטעם המר משויך ללב הרפואה הסינית אומרת שהטעם המר שומר בעיקר על השמחה בלב חסה סלרי אספרגוס לאלפא שיפון שיבולת שועל קינאה אמרנט מטהרים את הרעילים ומשככים חום ומייבשים את הלחות בגוף.

מלוח משויך לכליות, הסימנים הראשונים במתגלים ברגע שיש חוסר איזון בכליות הם כאבי תחתון וכאבי ברכיים השתנה מרובה במהלך היום צפצופים באוזניים בעיות פריון נטייה לפחד גם קשורה להיחלשות הכליות אוכל מלוח או מזונות מלוחים יאזנו את הכליות ויחזקו אותם מזונות נוספים אשר יחזקו את הכליות שלכם – שעועית בעיקר שחורה אגוזי מלך דובדבנים ירוקת שורש כוסמין חילבה אספרגוס סלק גזר ודוחן.

לפי המקובל ברפואה הסינית הקיבה שלנו היא איבר עיקרי המשמש לעיכול האוכל הפעולות אלה דורשות כמובן אנרגיה ולכן מאוד רצוי לאכול אוכל חם ומבושל על מנת להקל על הקיבה אכילת מאכלים קרים שהושארו במקרר או שלא עברו תהליך חימום בבישול או אפייה גורמת לקיבה לפרק את האוכל בצורה קשה יותר מאשר אוכל שחומם או הוכן בבישול חם ככל שהקיבה עובדת קשה יותר היא נחלשת והופכת לפחות יעילה ועקב כך אנו נתקלים בבעיות עיכול שמשפיעות על כל הגוף.

לסיכום – 

התזונה ברפואה הסינית מצביעה על כמה שיטות בישול מאוד ידועות בישול ארוך נהוג בעיקר בחורף והתבשילים הרבה יותר כבדים המתבשלים בסיר זמן ארוך על אש נמוכה או נאפים בחום נמוך בתנור זמן ממושך.

עוד אפשרות של בישול היא אידוי לשימוש בסיר אידוי לבישול קצר במעט מאוד מים רותחים וסינון כל הנוזלים בתום הבישול האידוי שומר בעיקר על מרבית מהערכים התזונתיים של האוכל. הקפצה של האוכל בווק הוא מנהג אסייתי אשר גם לרוב שומר על ערכים תזונתיים במאכלים.

לעוד נושאים שיכולים לעניין אותך:

טיפול בכאבים – איך רפואה סינית עוזרת

נדודי שינה? קבלו מספר טיפים שישפרו את השינה שלכם משמעותית

שיתוף:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מעבר בין נושאים

מאמרים נוספים

איך עובד טיפול בסוכרת מבוגרים?

 פוסט זה בבלוג נועד לספק מדריך מקיף לתחילת המסע הטיפולי בסוכרת מבוגרים. נעמיק בייעוץ הראשוני, שינויים באורח החיים, אפשרויות הטיפול התרופתי וחשיבות המעקב והמעקב השוטפים.

סוכרת סוג 1 תוחלת חיים

סקירה זו מציגה ניתוח מקיף של תוחלת החיים של אנשים עם סוכרת סוג 1. היא מתמקדת בגורמים המשפיעים על אריכות ימים, בתפקיד ההתקדמות הרפואית בשיפור